Zeezicht Muiderberg:Deze leuke route gaat van de Vesting Naarden naar het pittoreske dorp Muiderberg en weer terug.

 

Route heen: Wanneer je via een van de stadspoorten Naarden verlaat, kom je op een prachtig fiets en wandelpad tussen de unieke dubbele gracht uit. Tijdens dit gedeelte van de route heb je een mooi uitzicht op de indruk wekende vestingmuren en kom je af en toe een militaire schuilplaats tegen. Bij de Westbeer volg je de Westdijk richting het Naarderbos en Muiderberg. De West en Oostbeer beschermde Naarden en het achterliggende land tegen de Zuiderzee en maakte deel uit van een Zeekering.

 

Muiderberg lag net als Naarden aan de Zuiderzee en was door de Gooische stoomtram goed bereikbaar vanuit Amsterdam. Het dorp werd dan ook erg populair als badplaats en er werden hotels en restaurants gebouwd. Door de afsluitdijk en het stoppen van de Gooische stoomtram nam de populariteit van deze oude badplaats af. 

 

Muiderberg heeft ook uit historisch oogpunt veel te bieden. In Muiderberg heeft volgens de verhalen, in 1296 bij riviertje de Goog graaf Floris V zijn laatste adem uitgeblazen. In 1914 zou Fort Coehoorn wat deel uit maakte van de stelling van Amsterdam worden gebouwd, maar door het uitbreken van de eerste wereldoorlog bleek dat een extra Fort geen enkel nut meer had, de fortwachters woning was al wel in 1913 gebouwd. Muiderberg maakte ook deel uit van de Nieuwe Hollandse waterlinie hierdoor kun je er ook nog veel bunkers, kazematten en tankvallen die rond 1939 zijn gebouwd vinden. 

 

Vandaag de dag is Muiderberg nog steeds een bezoek meer dan waard en kun je heerlijk genieten van het strand en lekker wat drinken of eten bij een van de oudste strandpaviljoens “De Zeemeeuw” of heerlijk een frietje of ijsje” bij Midgetgolf De Leeuwenkuil. Vergeet ook zeker niet de leuke terrasjes en restaurants die ook in dit leuke plaatsje te vinden zijn.

 

Highlights

·      Strandpaviljoen De Zeemeeuw

·      Midgetgolf De Leeuwenkuil

·      Bunkers en kazematten

·      Joodse begraafplaats

·      Kerk aan zee

·      Echobos

·      Hotel het Rechthuis

 

 

Route terug : Je gaat langs het Gooimeer via een leuke avontuurlijke fiets en wandelpad weer richting Naarden, bij de jachthaven van Naarden kun je nog wat drinken en kijken naar de prachtige boten. Door op de knop bij het hek van de uitgang te drukken gaat de deur open en kom je weer op de Westdijk uit. Via het Zeefront kom je weer in de Vesting Naarden uit.

 

Deze tocht van ongeveer 12 km is ook geschikt om te wandelen er is een speciaal wandelpad wat over de westdijk naar Muiderberg gaat.