Andere kijk op de Vesting

Voorwoord: Alles binnen en buiten de vesting ademt geschiedenis uit. Met zijn zes bastions, ravelijnen en dubbele gracht is Naarden de beste bewaarde en complete vesting van Europa. Je vindt er nog 17de -eeuwse kanon-kelders, kazernes en bunkers. Maar ook het oude stadhuis, grote kerk en gezellige horeca, maken van Naarden een stad wat zeker een bezoek waard is.

 

Over de geschiedenis van Naarden zijn vele boeken geschreven en bied het internet en VVV in Naarden uitgebreide informatie. We houden het dus kort, wanneer u de tocht met een gids loopt krijgt u uitgebreide informatie.

 

De Vesting Naarden is een oude middeleeuwse stad en dateert uit 1350. Door zijn Strategische ligging was Naarden belangrijk voor de verdediging van Amsterdam en de Vesting Holland. Naarden maakte dan ook deel uit van zowel de oude en nieuwe Hollandse waterlinie. Waarbij Fort Ronduit het noordelijkste puntje van de Nieuwe Hollandse waterlinie is. In 1926 werd de Vesting Naarden officieel opgeheven, dit betekende niet het einde van de militairen in de vesting. De kazernes bleven bemand, pas in 1986 verlieten de laatste militairen de vesting. Ook de kringwet uit 1851 werd in 1926 opgeheven, de wet beschreef dat om vrij schootveld te houden er niet of beperkt gebouwd mocht worden in bepaalde kringen om vestingen en forten. Gelukkig waren de vestingwerken in 1921 al tot monument verklaard en kun je vandaag de dag nog genieten van de natuur en rust om deze prachtige Vestingstad.

 

De wandelroute: Je start bij het VVV en loopt via de Utrechtse poort langs de wachthuizen Q en ? naar de bedekteweg. De Utrechtse poort was samen met de Amsterdamse poort in de 17de eeuw de enigste toegang tot de Vesting. Wanneer je op het Vestingpad loopt, kun je zien hoe de vesting zich heeft proberen aan te passen aan de tijd en ontwikkeling van de moderne wapens. Langs het Vestingpad vindt je nog diverse schuilplaatsen die gebouwd zijn omstreeks 1900 met cementbeton. De eerste gemetselde dam die je tegen komt is de Oostbeer deze maakte deel uit van de zee waterkering en moest bescherming bieden tegen de Zuiderzee. De verdekte mortieren van Bastion Oranje beschermde de Oostbeer het wachthuis R en de tankversperring.

 

De tocht gaat verder over het Vestingpad richting Fort het Ronduit, het fort beschermde de Vesting tegen dreigingen vanaf de Zuiderzee. Helaas is het fort niet te bezichtigen, maar is de buitenkant en de kraanbrug nog leuk om te bekijken. De tocht gaat verder langs de Westbeer naar de Amsterdamse poort, deze poort is helaas in 1915 afgebroken. In de oude haven loop je langs het Arsenaal van Jan des Bouvrie op Bastion oud molen en kun je kijken in een van de leuke winkeltjes. De wandeltocht gaat verder over de wallen, dit is het mooiste stuk van de Vesting met prachtige uitzichten en interessante militaire werken. Na Bastion Katten verlaten we de wallen en loop je door de pittoreske middeleeuwse straatjes weer terug naar het centrum en beginpunt van de route.

 

Deze route is gratis te downloaden gpx  of onderleiding van een gids te lopen.