Hakkelaarsroute

Deze leuke tocht van ongeveer 20 km gaat over verharde rustige wegen en is een van mijn favoriete routes op de step. De omgeving verandert constant met prachtige uitzichten op de oude Vestingmuren die de stad Naarden moesten beschermen tegen de vijand of het Naardermeer dat al sinds 1906 een beschermd natuurgebied is. 

 

De Route: Onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden te vinden zoals “de Machine” een voormalig stoomgemaal uit 1883 om het Naardermeer droog te malen. Dit droogmalen mislukte waarna het stoomgemaal werd omgebouwd naar twee woonhuizen. Bij de Machine heb je een prachtig uitzicht over het Naardermeer. Maar ook “Molen de Onrust” uit 1809, heeft nog steeds een belangrijke rol voor het bemalen van het Naardermeer. Wat je tijdens de tocht misschien niet meteen door hebt, is het militaire landschap waar je doorheen komt. Dit militaire landschap is herkenbaar aan de betonnen militaire schuilplaatsen, Kazematten en tankversperringen die je onderweg nog kunt zien. De route gaat door het inundatieveld van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een barrière van water ter bescherming van de Vesting Holland en Amsterdam.

 

Inundatie is het bewust laten onderstromen van land tot kniehoogte. Te diep om het geschut te verplaatsen, te ondiep om door heen te varen. Na dit prachtige stuk natuur en geschiedenis gaat de route via een brug over de A1 een drukke verkeersader. Wanneer je al dat drukke verkeer hectisch onder je door ziet sjezen, besef je pas hoe heerlijk je tot rust komt en geniet tijdens het steppen. 

 

De route gaat verder door de Hakkelaarsbrug republiek, dit is een gehucht van twee straten in de buurt van Muidenberg. Vanaf hier gaan we richting het Naarderbos waar je drie opties hebt, langs het Gooimeer over de heuvelachtige golfbaan of gewoon het fietspad vervolgen richting de Naarden-Vesting. De route gaat verder langs de Westdijk weer richting Naarden, vanaf de Westdijk heb je een mooi uitzicht op Fort het Ronduit en de grote kerk van Naarden. Tussen de dubbele gracht kom je via het Zeefront weer in de stad bij het beginpunt aan. Hier kun je nog even een citytour doen, langs alle bezienswaardigheden en gezellige terrassen die de Vestingstad Naarden je kan bieden.

 

Wij verhuren gps-ontvangers waar al onze routes al in zijn opgeladen. Heb jezelf een gps dan kun je de gpx van deze route heel makkelijk opladen via de onderstaande link. Deze gpx van de route is helemaal gratis. Wij zouden het wel leuk vinden als je ons op Facebook noemt, of hashtag #vestingadventure  gebruikt. Hierdoor kunnen wij zien wat jullie van de route vonden.

 

 

Download
GPX Hakkelaarsroute
activity_5834741071.gpx
XML document 224.6 KB