Deze wandeltocht onder leiding van een gids, neemt je mee door de geschiedenis en ontwikkeling van de Naarden Vesting, door de eeuwen heen. Naarden lag strategisch ten opzichte van Amsterdam en maakten deel uit van de oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Binnen en buiten de vesting muren vindt je nog sporen uit het verre verleden.

 

Promers: We starten op bastion promers, met 20 kanonnen was dit bastion of bolwerk het zwaarst beveiligde bastion in de vesting. Hier bezoeken we onze kanonremise van waar je een prachtig uitzicht hebt over de grachten en het buitengebied. In de keel van dit  indrukwekkende bastion vindt je de artillerie kazerne promers.

 

Utrechtse poort:  We lopen naar de Utrechtse poort, dit was samen met de Amsterdamse poort  vanaf 1680 de enige in en uitgang van de vesting. De vesting is in 1926 opgeheven als garnizoensstad, we kunnen nu rustig zonder controle de vesting uit lopen.

 

Buitengebied: We lopen langs de wachthuizen naar de buitengracht. Hier vind je diverse schuilplaatsen en heb je een prachtig uitzicht op de muren van de stad. Door de kringwet is er nog voldoende ruimte rondom de vesting en kun je genieten van de prachtige natuur.

 

Zoute gracht: We lopen naar de oostbeer, deze beer was samen met de westbeer een zeewaterkering. Deze beren beschermden Naarden en het achterliggende land tegen de Zuiderzee

 

Fort ronduit: Als we richting Fort ronduit lopen zien we bastion katten liggen, dit is het ruigste en mooiste bastion. Dit bastion werd vroeger ook wel het Spaanse bolwerk genoemd  en is met 15.5 boven nap het hoogste punt van de vesting.

 

Amsterdamse poort: Via de voormalige Amsterdams poort, welke in 1915 is afgebroken komen we weer binnen de muren van de vesting. Hier ligt de oude haven en het Arsenaal. Over de wallen van bastion oude molen en Katten  komen we weer in het mooie middeleeuwse vestingstadje.

 

Binnen de vesting: We slenteren nog door de oude straatjes met de voormalige boerderijen en leuk pandjes. We stoppen nog even bij het oude stadhuis, de grote kerk en het Spaanse huis. Bij het Spaanse huis speelde zich in 1572, het bloedbad van Naarden af.

 

Deze leuke wandeltocht is ongeveer 5km lang en is een aanrader als je op een sportieve manier meer wilt weten over de geschiedenis of gewoon wilt genieten van de natuur.

 

Geef je op en vul het contactformulier in of stuur een mail naar vestingadventure@gmail.com

 

Deze tocht is op aanvraag en wordt regelmatig als evenement aangeboden.